Skip to main content

Vervolgopleiding mindfulness

Trainers vervolgopleiding Mindfulness. Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

Trainers vervolgopleiding Mindfulness

Trainers vervolgopleiding Mindfulness

De vervolgopleiding tot mindfulness trainer is bedoeld voor mindfulness trainers / professionals, die de basisopleiding tot mindfulness trainer afgerond hebben. Deze vervolgopleiding is daarom een verdieping van de mindfulness basisopleiding in het werken met interventies gebaseerd op de 'Mindfulness Based Cognitive Therapy' (MBCT of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie).

De MBCT en MBSR methoden zijn gebaseerd op een mix van cognitieve psychologie en oosterse wijsheidstradities en maken onderdeel uit van de zogenaamde derde generatie gedragstherapieën. 

Vervolgopleiding met David Dewulf

Specificaties
Data Nieuwe data volgen
Locatie Online
Tijden 9.30 - 17.00 uur
Opleider Dr. David Dewulf
Kosten 950 euro
Vereiste vooropleiding HBO-niveau en afgeronde mindfulness basis opleiding
Thema's Structuur en opbouw. Ontwikkeling van jouw rol als trainer. Belichaamde communicatie, gebruik van taal en interventies op verschillende niveaus
Studiebelasting Opleidingsbijeenkomsten: 26 uren + opdrachten 6 uren + 20 uren literatuurstudie
Literatuur Segal, Z.V., Williams, J.M.G. & Teasdale, J.D. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, 2e druk, 2013. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. Dewulf, D. (2015) Mindfulness Werkboek. Leven in het Nu. David Dewulf (2015) Mindfulness bij Stress, Burn-out en Depressie. Zelf aan te schaffen.

Aanmelden

Dr. David Dewulf is oprichter van I AM. Hij ontwierp bijna 20 jaar lang samen met zijn team het aanbod van I AM.

Over David Dewulf

Dr. David Dewulf is arts en introduceerde het begrip Mindfulness in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Momenteel richt David zich op het verder ontwikkelen van de (trainers)opleidingen en op het geven van lezingen in binnen- en buitenland. David is auteur van 15 boeken over mindfulness en compassie.

Structuur van de Mindfulness vervolgopleiding

Deze 4 daagse opleiding is opgebouwd rond de structuur van de acht wekelijkse sessies van de MBCT / MBSR training. 

Elke opleidingsdag start met korte inleidingen, waarna geoefend wordt in de grote groep en kleine groep, gevolgd door reflectie. Er wordt zodoende aandacht besteed aan de onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties en het verdiepen van de vaardigheden, houding en mogelijke obstakels, voor zowel de deelnemer als trainer.

10 belangrijke thema's die aan bod komen

  • Wekelijkse mini-oefeningen om mindfulness in het dagelijkse leven te integreren
  • Omgaan met intense emoties – aanpak in meditatie en meer
  • 7 manieren om met gedachten om te gaan
  • Pijn en lijden – een duidelijk onderzoek
  • Wat acceptatie is en wat het niet is
  • De SMART ademruimte en de driehoek impuls- impact- intentie in moeilijke communicatie
  • Zelfcompassie een duidelijke plek geven in zelfzorg
  • Ademruimte zelfzorg en ademruimte waarden
  • De balans tussen humor en compassie in je houding als trainer
  • Omgaan met vermoeidheid en mentale agitatie

Verdiep je rol en houding als mindfulness professional

De basis om mindfulness trainer te zijn, ligt in de eigen mindfulness beoefening, in het open aanwezig kunnen zijn in dit moment. Dit is en blijft de basis waarop nieuwe ervaring en nieuwe kennis moet kunnen rusten. 

De deelnemer is al ervaren in het aanbieden van mindfulness trainingen /  toepassen van mindfulness tools in zijn praktijk en bouwt daarop voort.

Belangrijke focus in de opleiding is gericht op:

  • het vertrouwen op en gebruik maken van de eigen ervaringen en inzichten bij het faciliteren van mindfulness trainingen. 
  • het verder verdiepen en ontwikkelen van de rol van de trainer / professional wat betreft authenticiteit in houding, communicatieve vaardigheid zoals o.a. belichaamde communicatie en het  gebruik van taal in interventies op verschillende niveaus.

De deelnemer is na de opleiding als professsional (trainer, coach, therapuet, etc) in staat vanuit een oprechte houding en vaardigheid, ondersteunt door theoretische onderbouwing, de methode in te zetten ten gunste van zijn eigen leerproces, in training en binnen een setting met de cliënt. 

Aanmelden

The Greatest Obstacle to Discovery Is Not Ignorance - It Is the Illusion of Knowledge

Stephen Hawking

Leerdoelen van de opleiding

  • De professional weet de organisatie en de structuur van de sessies te bewaken zodat er een goede balans is tussen responsiviteit en flexibiliteit aan de ene kant en het programma en de thema’s aan de andere kant.
  • Het verder verdiepen van relationele vaardigheden zoals authenticiteit van de trainer, de oprechte interesse in de deelnemers en het met een open sensitieve en accepterende houding benaderen van de cliënten. Rekening houdend met de kwetsbaarheden, gevoeligheden en grenzen van de cliënt. 
  • Is vaardig in het begeleiden van mindfulness oefeningen en het overdragen van specifieke kennis over mindfulness, psychologische mechanismen en de rationale van MBCT.
  • De professional is capabel een veilige groeps-leeromgeving te creëren waarin de cliënt kan onderzoeken en zich toestaat om zich open te stellen om bewuster te worden van emoties en gedragspatronen. 
  • De professional leert ruimte te maken voor alle overdrachtsverschijnselen en leert om kritiek en boosheid vanuit de cliënt minder persoonlijk te nemen. Door het ruimte maken voor de eigen emotionele beleving op een mindful manier verwerkt de professional zaken op een gezonde manier en ziet hij of zij ook veel helderder wat er moet gebeuren als er ingegrepen moet worden.
  • Door het regelmatig stilstaan bij de eigen beleving zal de professional ook sneller opmerken als de eigen grenzen onder druk komen te staan. Zo kan burn-out sneller herkend en voorkomen kunnen worden. Op deze manier kan een therapeut ook ontdekken of hij of zij wel op de goede plek zit.
  • Mindfulness helpt de professional om achter de klachten de mens met zijn specifieke mogelijkheden en onmogelijkheden te zien.

Reacties op de vervolgopleiding van David Dewulf

Opleiding 15 april - 21 mei 2021

Wat een geweldige vervolgopleiding bij David Dewulf. Een aanrader. Heb mijn mindfulness training aangepast door deze opleiding, met zeer waardevolle aanvullingen. Bedankt David.

De vervolgopleiding van David Dewulf is erg inspirerend en geeft veel extra tools en kennis voor zowel persoonlijke ontwikkeling als je ontwikkeling als mindfulnesstrainer.




Vervolgopleiding Mindfulness

Psychopathologie voor mindfulness trainers

Intake, contra-indicaties en psychopathologie voor mindfulness trainers. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness


Intake, contra-indicaties en psychopathologie

Een introductie in psychopathologie (voor mindfulness trainers)
Intake, contra-indicaties en Psychopathologie

Specificaties
Data nieuwe data worden gepland
Locatie Online
Tijd 9.30 - 17.00 uur
Opleider Rob Vincken
Kosten 170 euro
Lange Traject Deze opleidingsdag telt mee als themadag binnen het Lange Traject en vervangt gelijktijdig de schriftelijke modules angst en psychopathologie. Als je een opleiding psychologie op HBO of WO niveau hebt gevolgd kun je vrijstelling aanvragen voor de themadag psychopathologie.
Vereiste vooropleiding Basisopleiding Mindfulness bij een van de reguliere opleiders
Studiebelasting Opleidingsbijeenkomsten 7 uren

Aanmelden via I AM

Contact

Een introductie op Psychopathologie voor mindfulness trainers

Deze opleidingsdag richt zich op het omgaan met psychopathologie binnen een mindfulness training voor wie nog geen achtergrond heeft binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Het is belangrijk om psychopathologie te herkennen om te bepalen of iemand geschikt is voor de training. In deze themadag zullen we stilstaan bij aanwijzingen die kunnen helpen bij het maken van verantwoorde keuzes met betrekking tot psychopathologie.
Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de manieren waarop we geconfronteerd kunnen worden met psychopathologie binnen de mindfulness- en/of ACT-training.
We bespreken (kort) de voordelen en de beperkingen van de DSM-V als diagnostische tool voor psychopathologie.
Er is aandacht voor de stand van zaken rond onderzoek naar mindfulness en de verschillende vormen van psychopathologie en we gaan speciaal in op de onderwerpen angst, somberheid, boosheid en de bijzondere persoonlijkheden.

De VMBN erkent deze opleiding alsof deze live wordt aangeboden. Deze online opleiding telt dus mee in je LT-opleiding tot cat 1 trainer. Dit is schriftelijk door de VMBN bevestigd.

Opleider: Rob Vincken

Rob Vincken heeft als sociaal therapeut 10 jaar bij de RIAGG Maastricht gewerkt. In 2007 heeft hij samen met Jos Baggen SeeTrue opgericht.

Rob heeft zijn mindfulness opleidingen gevolgd bij Mark Williams, John Teasdale, Jon Kabat-Zinn, Saki Santorellli, Pamela Erdman, Rebecca Crane, David Dewulf, Megan Cowan, Kate Munding en Ger Schurink.

Daarnaast is Rob Aikidoleraar.

Rob heeft zich toegelegd op mindfulness voor bedrijven en mindfulness binnen de GGZ.

 

Rob Vincken heeft als sociaal therapeut 10 jaar bij de RIAGG Maastricht gewerkt. In 2007 heeft hij samen met Jos Baggen SeeTrue opgericht.

Deze opleidingsdag wordt online aangeboden

Het online aanbieden van verschillende opleidingsdagen via een Zoom videoconferentie de afgelopen tijd heeft al geleid tot positieve ervaringen en tevreden deelnemers. Binnen het ZOOM-platform is het mogelijk om in groepjes te werken, powerpoints te presenteren en plenair te discussiëren. Zo kunnen we deze opleidingsdag, ondanks het online-karakter, toch een mooie interactieve leerervaring laten worden. Met ZOOM zijn onze ervaringen heel goed, ook voor mensen die dit medium niet gewend zijn. 

Opleiding tot compassietrainer

  • Opleiding tot compassietrainer - Mindfulness opleidingen voor professiona. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

Trainersopleiding Mindfulness en compassie (MBST)

De trainersopleiding Mindfulness en Compassie is  bedoeld voor trainers en professionals die individueel of in groepsverband willen werken met zelfcompassie en compassie.

Specificaties Trainersopleiding Mindfulness en compassie

MBST (Mindfulness Based Self-compassion Training)

Data online 21, 28 november, 11 en 12 december 2024
Tijden Online 9.30 - 17.00 uur
Online oefengroepen Elke opleidingsbijeenkomst wordt opgevolgd door een oefengroepsessie waarin je als deelnemer zelfstandig in een kleine groep oefent met het thema van de voorafgaande opleidingsbijeenkomst.
Opleider David Dewulf
Opleidingskosten 950 euro
Vereiste vooropleiding Ervaring met mindfulness, zelfcompassie of gelijkaardig. De Mindfulness basisopleiding wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht
Lesmaterialen Werkboek 8-weekse MBST-training, meditaties, MBST Trainershandleiding, Overzicht van de trainingssessies MBST-training
Lange Traject Telt mee voor 2 keuze-themadagen in het oude Lange Traject.
Zilveren Kruis Het Zilveren Kruis voorziet onder bepaalde voorwaarden een vergoeding van 250 euro aan haar leden die deelnemen aan je compassietraining.

Aanmelden

Opleiding tot compassietrainer david dewulf

De opleider: David Dewulf

David Dewulf is arts en ontwierp bijna 20 jaar lang samen met zijn team het aanbod van het Instituut voor Aandacht & Mindfulness (I AM). 

Momenteel richt David zich op het verder ontwikkelen van de (trainers)opleidingen. Hij is ook auteur van meer dan 15 boeken het trainersboek 'Zelfcompassie in training en therapie'.

Zelf-compassie en Compassie

Zelfcompassie wint steeds meer aan belang als aanvulling op mindfulness. Het oefenen in zelfcompassie heeft een positieve invloed op motivatie en gedrag. Zelfcompassie ondersteunt om gezonder te leven. Training in zelfcompassie helpt ook jou als professional om in contact te komen met je eigen, vaak verborgen, kwetsbaarheid. Tijdens dit proces ontdek je de kracht en verbinding met iets diepers in jezelf, iets wezenlijks van waaruit de kwetsbare verbinding met de ander gemaakt kan worden. David vertelt in de video wat compasie voor hem betekent, de waarde van compassie voor ons als mens en als professional.

Inhoud van de MBST-opleiding

Tijdens de opleiding ga je onderzoeken en zelf ervaren wat compassie is en voor jou betekent. Je maakt tijdens dit proces kennis met de verschillende componenten van zelfcompassie en compassie, de inhoud van de compassietraining en de oefeningen. Je verdiept zodoende je eigen proces en leert met tal van oefeningen en inzichten hoe je deelnemers te trainen. 

Tijdens de opleiding oefen je onder leiding van David Dewulf en ga je ook zelf aan de slag met de oefeningen, samen met de medecursisten. Gedurende het leerproces wordt voortdurend gereflecteerd op je eigen ervaringen en hoe het geleerde in de praktijk te brengen als compassietrainer.

Na afloop van de opleiding kun je een compassietraining van 8 sessies of 4 volle dagen verzorgen. Je krijgt hiervoor alle materialen en hand-outs aangereikt.

Structuur van de opleiding

  • Opleidingsbijeenkomsten

Deze opleiding is opgebouwd rond de acht wekelijkse sessies van de MBST-training met elk dagdeel gericht op een specifiek thema van een sessie. Elke opleidingsdag start met inleidingen waar na er geoefend wordt in de grote groep en in de kleine groep, gevolgd door reflectie. Er wordt zodoende aandacht besteed aan de onderliggende onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties, de vaardigheden en houding van de trainer en mogelijke obstakels voor de trainer.

  • Oefengroepen

Elke sessie wordt opgevolgd door een oefengroep sessie waarin je als deelnemer zelfstandig in een kleine groep oefent met het thema van de betreffende sessie, bijvoorbeeld het thema weerstand van sessie 1, toegespitst op een actuele situatie. Dit kan bijvoorbeeld een meditatie, oefening of een teaching zijn in het omgaan met weerstand t.a.v. bijvoorbeeld corona. Elke groep koppelt dit terug in de volgende opleidingsbijeenkomst. De oefengroepen en sessies worden tijdens de opleiding geformeerd en in onderling overleg gepland.

Wetenschappelijk onderzoek en Zelf-compassie / Compassie

Wetenschappelijk onderzoek en Zelf-compassie / Compassie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een training in zelfcompassie een belangrijke factor is om depressie te voorkomen en depressieve symptomen te verminderen. Het leidt tevens tot een een significante groei in zelfcompassie, mindfulness en kwaliteit van leven. Zelfcompassie motiveert en stimuleert groei als mens.

Onderzoek toonde aan dat deelnemers  met hoge niveaus van zelfkritiek, na het volgen van een zelf compassietraining een significante toename in mindfulness, zelfcompassie, zelf-geruststelling en levenstevredenheid lieten zien; en een significante afname ervaren van een inadequaat of negatief zelfbeeld, van stress en angst. (Krieger, Martig, Van den Brink & Berger, 2016). De resultaten correleren met de tijd doorgebracht in het programma en bleven behouden bij een follow-up na zes weken.

8 weekse Zelf-Compassie training voor deelnemers

Wat centraal staat in de training?

De MBST (Mindfulness Based Self-compassion Training), vol oefeningen en meditaties, leert om dieper geluk te ontdekken en om te gaan met de stormen van het leven.

Centraal daarbij staat onze eigen beste vriend worden. Een belangrijke steun, want het leven is niet altijd even gemakkelijk. En als we niet kunnen thuis komen bij onszelf, waar kunnen we dan wel thuiskomen?

Deze 8 sessies of 4 volle dagen compassie training nodigt ons uit om te leven vanuit de 4 hartkwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Samen met dankbaarheid, compassievoll optimisme, waardegericht leven en vergeving ligt dit aan de basis van leven met heartfulness.

Aanmelden

Literatuur: zelfcompassie in training en therapie

Literatuur: Zelfcompassie in training en therapie

Verplichte literatuur: 'Zelfcompassie in training en therapie' (David Dewulf).

Ga naar de boekwinkel

Literatuur: zelfcompassie in training en therapie

Literatuur: De weg van zelfcompassie

Als je helemaal nieuw bent met zelfcompassie, is het vooraf lezen van hoofdstuk 1 t/m 4 van het boek 'De weg van zelfcompassie' aanbevolen.

Ga naar de boekwinkel

Ervaringen met de opleiding

Compassie opleiding 4 maart 2021 t/m 7 maart 2021 Online

Dank voor deze heerlijke vier dagen.
Een geweldige opleiding die uitnodigt om het geleerde door te geven.

Een zeer verrijkende opleiding die me in essentie geraakt heeft. Binnen een veilige omgeving wordt theoretische diepgang gecombineerd met interessante oefeningen, waarbij de vele anekdotes en verhalen zeer ondersteunend werken om alles te begrijpen. Ik ben dankbaar om dit verder te kunnen gaan uitdragen. Merci.

Het was een inspirerende opleiding, zowel voor mezelf als trainster, als voor mij persoonlijk. De lesmethodes en oefeningen waren afwisselend waardoor mijn allertheid goed bleef. Samen oefenen met andere deelnemers en onze gedachten uitwisselen vond ik zeer waardevol.
Ook de mooie doorleefde manier van lesgeven en aansluiten op ons van David motiveerde en inspireerde.

Online deze opleiding volgen, stond mijn groeiproces zeker niet in de weg. De aanpak was zelfs online zeer persoonlijk, iets wat ik op voorhand misschien minder mogelijk had geacht. Top! - An

De meest waardevolle training was voor mij al de Compassietraining en nu mocht ik ook de opleiding tot Compassietrainer volgen. Ik kon er geen genoeg van krijgen en ben zó dankbaar dat ik mijn geleerde lessen nog meer mag verankeren én verspreiden! Dit is wat de wereld mooier kan maken en David Dewulf is een fantastische leraar! - Lisette (Mindfulli)

Eerdere ervaringen met de opleiding

Basisopleiding juni 2020

Ik heb de compassie-opleiding met heel veel genoegen mogen volgen. Ik werd er meer en meer door geïnspireerd. Het heeft mijn proces verder gestimuleerd op het gebied van verzachting en mildheid toestaan bij mezelf. Een dank je wel voor David en de groep mensen waarmee ik deze dagen hebben gewerkt.

De online opleiding tot compassietrainer bracht veel mij inzichten, veel warmte en zachtmoedigheid. Dit en de online mindfulness retraite die ik volg, heeft mij persoonlijk erg ondersteund. De onvoorwaardelijkheid waarmee de opleiding wordt aangeboden geeft me een zeer positief gevoel bij de organisatie van SeeTrue! Dankjewel voor dit alles!!

Vervolgopleiding 23 november 2020

"Een beetje liefde voor jou én een beetje liefde voor mezelf", dit leerde ik dieper verankeren waardoor er meer harmonie komt met mezelf, met mijn omgeving en met de wereld. Voel me nu meer en meer in staat om dit te kunnen doorgeven! Ik ga ermee aan de slag!
Lief

Opleiding mindfulness voor kinderen

Opleiding Mindfulness voor kinderen

Kinderen hebben jouw hulp nodig!

We leven in een complexe wereld met heel wat uitdagingen. Het is voor ons volwassenen al ingewikkeld om hier een weg in te vinden.

Voor kinderen is dit vaak eens te meer zo. Maar ook in deze onzekere wereld zullen ze hun weg moeten zoeken. Zij zullen het van ons overnemen en als volwassenen laten we ook niet bepaald de gemakkelijkste opdracht over.

Het is dan wel mooi als we onze kinderen psychologische vaardigheden kunnen meegeven voor het omgaan met de onzekerheid en stress van dit moment.

We kunnen hen leren om wat meer aanwezig te zijn, om veerkracht op te bouwen, en hoe ze kunnen omgaan met emoties en met de uitdagingen van hun generatie.

En hier kunnen mooie dingen uit voortvloeien, voor henzelf maar ook voor de hele samenleving !

Praktische info en inschrijving

8 halve dagen woensdag 19 en 26 maart, 2, 9, 16, 23 en 30 april en 7 mei 2025

Tijden Online 9.00 tot 12.30 uur
Opleider Yvette van der Slik
Opleidingskosten 975 euro
  • Inbegrepen in de opleiding

    • De 8 live online bijeenkomsten (in het Nederlands).
    • Toegang tot het online leeromgeving met uitgebreide teachings, meditaties en how-to’s.
    • Toegang tot de online community ‘Mindfulness for children’.

  • Vereiste vooropleiding

    Ervaring met mindfulness
    Mindfulness basisopleiding aanbevolen (niet verplicht)

  • Certificatie

    Na afronding van de deze opleiding ontvang je een certificaat en kan je mindfulness training geven aan kinderen.

Aanmelden voor deze opleiding

Yvette van der Slik

yvette-van-der-slik

Yvette komt uit de danswereld. Ruim 15 jaar was zij verbonden aan de Dansvooropleiding in Maastricht als danscoach en docent hedendaagse dans en dansimprovisatie. Aan verschillende leeftijdsgroepen gaf ze hier het mindful schools/ NOW children programma.

Nu werkt zij als docent beweging op de toneelacademie in Maastricht en als docent hedendaagse dans en improvisatie bij Dansatelier Maastricht en Alignment Dance Education in Lanaken. Ze geeft Contakids lessen aan ouders met jonge kinderen tussen de 2 en 5 jaar en verzorgt bij SeeTrue de themadagen ‘mindfulness in beweging’.

In het werken met zowel jonge kinderen, adolescenten als studenten staat voor haar het zoeken naar de authenticiteit van elk persoon centraal en zijn het omgaan met spanning en stress, het leren kennen van grenzen en het aanboren van creativiteit belangrijke elementen. In al deze dingen gebruikt Yvette mindfulness als een belangrijk instrument.

Yvette volgde een aantal specifieke mindfulness opleidingen in het werken met jongeren zoals: Heartfullness, NOW children, Mindful schools and high Risc Youth, Mindfulness for teens, ACT voor pubers, Positieve psychologie, Authentic Leadership training, working with intensity en Contakids.

We geloven dat kinderen mindfulness aanleren
het meest ondersteunende is dat we kunnen doen
om hen met meer veerkracht te helpen omgaan
met de uitdagingen van deze wereld.

                                                                                 ~

Het goede nieuws is dat de positieve impact van mindfulness op het mentaal welzijn van kinderen steeds sterker is aangetoond. Om deze positieve impact te vergroten hebben we gemotiveerde mensen nodig die mindfulness willen meegeven aan onze jongere generatie.

Heb jij een hart voor kinderen? Werk dan mee aan een wereld waarin onze kinderen steeds bewuster en veerkrachtiger in het leven kunnen staan!

De opleiding Mindfulness voor kinderen

Deze opleiding is opgebouwd rond het Het Mindfulness for Children programma ontwikkeld door de Amerikaanse Kate Munding, experte op het vlak van mindfulness voor kinderen en op scholen.

De opleidingsbijeenkomsten gaan door in het Nederlands, het online videomateriaal is in het Engels.

Het programma bereidt je grondig voor op het aanleren van mindfulness aan kinderen en bouwt daarbij op van de basis naar meer toegespitste inhoud. Je wordt uitgenodigd om je eigen ervaring en persoonlijkheid in je trainingen te brengen en om de inhoud tot leven te laten komen binnen je werk- of leefomgeving.

Je krijgt toegang tot een uitgebreid online leerplatform waarop je tijdens de opleiding de verschillende modules doorloopt. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten ga je vervolgens samen met onze opleiders verder verdiepen, stilstaan bij jouw rol als begeleider en oefenen met wat je geleerd hebt.

Het online materiaal is ervaringsgericht, waardoor je bij het bekijken van de lessen kan meevolgen ‘als kind’. En tegelijk zie je ook gemodelleerd hoe je zelf de oefening kan brengen voor kinderen.

Thema’s die aan bod komen

Mindfulness training geven aan kinderen
Je staat stil bij wat het betekent om mindfulness aan kinderen te mee te geven. Leer hoe je mindfulness definieert en wat het niet is, de voordelen ervan in het onderwijs, en welke invloed mindfulness heeft op het zich nog ontwikkelende brein. Je leert over het belang van lesgeven vanuit aanwezigheid en hoe je mindfulness kan integreren in je eigen praktijk.

De basisprincipes van mindfulness aanleren
Leer hoe je mindfulness introduceert bij jongere en oudere kinderen, evenals de essentiële elementen voor elk mindfulnessprogramma. Elke sessie is opgedeeld in drie delen: een introductie, een demonstratie en een reflectie.

Aandacht en regulatievaardigheden aanscherpen
We bouwen verder, met nadruk op het versterken en volhouden van de aandacht van je deelnemers. We kijken ook naar manieren waarop deelnemers mindfulness kunnen gebruiken om hun zenuwstelsel, sensorische input en emoties te reguleren.

Empathie en welzijn cultiveren
We vullen mindfulness aan met heartfulness. Je leert een reeks lessen aan te bieden die de behoefte aan compassie, samenwerking, inclusiviteit en respectvolle omgang met anderen behandelen.  Empathie voor anderen  bevordert op haar beurt persoonlijk welzijn en geluk en kan daardoor effectiever zijn dan straffen bij uitdagende klasrelaties.

Sociaal-emotioneel leren via Mindfulness
De theorie van Sociaal-Emotioneel-Leren (SEL) is een mooie aanvulling op mindfulness. We maken gebruik van mindful bewustzijn om de intrapersoonlijke processen (bewustzijn van iemands eigen emoties, gedachten en ideeën) en interpersoonlijke processen (empathisch relateren aan anderen) te begrijpen.

Formaat van de opleiding

  • De opleiding is gespreid over 8 halve dagen
  • Voorbereidend op de sessies ga je zelf aan de slag met het online materiaal van Mindfulness for children van Kate Munding (in het Engels).
  • Tijdens de sessies (in het Nederlands) ga je vervolgens samen met de opleiders verder verdiepen, stilstaan bij jouw rol als begeleider en oefenen met wat je geleerd hebt.

Vereiste vooropleiding

Ervaring met mindfulness.
Mindfulness basisopleiding aanbevolen (niet verplicht)

Certificatie

Na afronding van de deze opleiding ontvang je een certificaat en kan je mindfulness training geven aan kinderen.

Aanmelden voor deze opleiding

Een voorsmaakje

De volgende video geeft hier alvast een voorsmaakje van een van de thema’s:

Wetenschap

De effecten van mindfulness voor kinderen werden wetenschappelijk aangetoond. De kinderen gaan blijer en meer veerkrachtig door het leven en gaan minder in conflict met hun omgeving.

  • Kinderen van 12 jaar die mindfulnesstraining volgden hadden significant lagere niveaus van depressie, negatieve emoties, negatieve coping, somatisatie, piekeren en vijandigheid tegen zichzelf in vergelijking met de controlegroep (Sibinga, Webb, Ghazarian, Ellen, 2016)
  • In een studie waarbij lagere schoolkinderen een programma volgden met mindfulness ter ondersteuning van sociale en emotionele gezondheid, bleken de kinderen meer vooruitgang te boeken in hun cognitieve controle en ze ervaarden minder stress. Ze hadden hogere niveaus van empathie, konden beter het perspectief van anderen innemen, hadden een betere emotieregulatie en waren optimistischer. Ze rapporteerden minder symptomen van depressie of agressie. Ze werden ook  meer aanvaard door leeftijdsgenoten. (Schonert- Reich, Oberle, Lawlor, Abbott, Thomson, Oberlander en Diamond, 2015).
  • Een meta-studie (2019) naar de effecten van mindfulness interventies op de cognitie en het mentaal welzijn van kinderen kan je hier terugvinden.

There can be no more important education
for young people in the 21st century
than learning to be the master of one’s own mind.

Thich Nhat Hanh

Inquiry Intensive

Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

Inquiry intensive

Inquiry intensive

Luisteren met het oor van het hart

"It is hard to do inquiry without a slight sense of panic…"  
Mark Williams

Specificaties

Zaterdag 20 april 2024
9.30 – 17.00 uur

Locatie
Centrum De Poort
Luijbenstraat 48
5211 BT s-Hertogenbosch

Vereiste vooropleiding: de Mindfulness basisopleiding

Opleidingskosten: 235 euro

Aanmelden

Het proces van inquiry

Het proces van inquiry (ofwel onderzoeksproces) is een van de belangrijkste hulpmiddelen om mensen zich bewust te laten worden van de werking van hun geest. Binnen dit proces probeert de trainer mindful te zijn in het omgaan met de ervaringen van deelnemers en met het stellen van vragen.

Daarnaast kan alles wat in dit onderzoek naar boven komt gebruikt worden om het thema van de betreffende sessie aan de hand van de aangereikte ervaringen toe te lichten.

Middels een natuurlijke dialoog die gekenmerkt wordt door een onderzoekende, nieuwsgierige en accepterende houding, help je deelnemers te ontdekken wat er speelt tijdens het oefenen. Je gebruikt hierbij met name open vragen om de directe ervaring te exploreren (in tegenstelling tot vragen die leiden naar de inhoud van een bepaald verhaal/ervaring).

Inquiry intensive rob vincken

Rob Vincken

Rob Vincken geeft leiding aan SeeTrue Mindfulness. Hij heeft 12 jaar voor de RIAGG Maastricht gewerkt als psycho-sociaal therapeut. Daarnaast leidt Rob een aikidoschool in Maastricht.

Reacties deelnemers

Inquiry Intensive 26 en 27 maart 2021 online

Mooie en verdiepende training. Hands-on inquiry op eigen thema’s. Zeer de moeite waard.
Martine

Een hele leerzame, fijne training met veel gelegenheid tot oefenen.
Jan Broere

Inquiry Intensive 22 en 23 januari 2021 online

Het is een uitdagende training. Veel afwisseling in stof en veel mogelijkheid om te oefenen.

Nika

Een bijzondere gelegenheid om twee volledige dagen te oefenen met inquiry in een veilige omgeving. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
 Gewoon doen, écht!
Ann Van Hecke

Meer reacties over eerdere cursussen