Skip to main content
 •  Aandacht in dementiezorg Geaccrediteerd door Registerplein, VSR en V&V Register Zorgprofessionals Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

Aandacht in dementiezorg

Geaccrediteerd door Registerplein, VSR en V&V Register Zorgprofessionals 

* Met STAP-budgetvergoeding *

Werk jij in de zorg met mensen met dementie?

Misschien herken je dit: Je hebt het druk. Eigenlijk te veel taken op je bord. Te veel mensen die jou nodig hebben. En als zorgprofessional weet je natuurlijk wel dat aandacht voor de mens met dementie heel belangrijk is. Maar toch is jouw eigen aandacht vaak versnipperd door de veelheid van dingen die op je af komen. Er is nauwelijks tijd voor iets extra’s. En toch zijn daar soms die ‘gouden momenten’. De momenten waar je het misschien wel allemaal voor doet…

Schots

Schots

Jouw brein de Noordpool

IJskap na ijskap stort in zee.

Sleurt jaren met zich mee.

Jouw geheugen de kustlijn.

Na een zware orkaan

Zijn brokken land verloren gegaan.

Dit bankje staat vast.

De zon schijnt en jij geniet.

We eten een ijsje.

Dit is nu.

Dit is mooi en beter

wordt het niet.

~ Rian Visser ~

Aandacht in dementiezorg

De gouden momenten zijn waardevol, maar hoe zoek je deze op, zodat je werk je blijft inspireren en je blij kan maken?

En hoe blijf jij in de hectiek van het werk in balans als zorgprofessional en ook als mens?

Mindfulness is een instrument dat je kan helpen om bewuster om te gaan met je aandacht. De resultaten van het TANDEM onderzoek (www.tandemproject.nl) laten zien dat mindfulness in de context van dementie een waardevol instrument kan zijn. Daarnaast is mindfulness een beproefde methode voor het omgaan met stress en werkdruk. Het toepassen van dit instrument als zorgprofessional in je dagelijkse werk met mensen met dementie kun je leren in deze opleiding.

Specifacties opleiding

Specificaties
Opleidingsbijeenkomsten live
2, 16 en 30 juni 2023
Tijd
10.00 - 16.30 uur
Locatie
Maastricht, Duitsepoort 13 A
Opleidingsmiddagen via zoom
9 en 23 juni 2023
Tijd
13.30 - 15.00 uur
Online module
Masterclass Toepassing mindfulness bij dementie
Opleider
Franca Warmenhoven
Kosten
975 euro
Toelatingsvoorwaarden
Werkzaam zijn in de dementiezorg
Studiebelasting fysieke en online bijeenkomsten
21,5 uren
Studiebelasting zelfstudie online module
7,5 uren
Accreditaties
Registerplein 26,5 punten. VSR 18 punten en V&V Register Zorgprofessionals 22 punten
STAP-budget
Bij toekenning van het STAP-budget een vergoeding van 975 euro
Franca Warmenhoven opleider mindfulness bij ouderen

Opleider: Franca Warmenhoven

Franca Warmenhoven is opgeleid tot huisarts en werkzaam als opleider en trainer bij SeeTrue.

Zij is betrokken bij de ontwikkeling van verschillende nieuwe (opleidings)programma's binnen SeeTrue. Naast haar werkzaamheden voor SeeTrue is Franca arts/docent/onderzoeker bij de Universiteit Maastricht.

De opleiding aandacht in dementiezorg

In deze opleiding kun je leren hoe je aandacht kunt gebruiken en bewuste keuzes kunt maken, zowel voor jezelf als in de relatie met je omgeving. 

 • In de opleiding maak je kennis met mindfulness en ga je ervaren wat mindfulness kan betekenen voor jouzelf als zorgprofessional. Je leert gebruik maken van mindfulness toe te passen in jouw specifieke zorgsetting in de context van dementie, de persoon met dementie en mantelzorgers.

 • De opleiding is praktisch van opzet en maakt het mogelijk het geleerde direct in de praktijk van
  de gezondheidszorg toe te passen.

 • Deze opleiding is bedoeld voor professionals werkzaam in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg of ambulante ouderenzorg, in de huisartspraktijk of in een andere zorgsetting waarin gewerkt wordt met patiënten met dementie en hun mantelzorgers.

Achtergrond-literatuur

Mindfulness-based stress reduction in middle-aged and older adults with memory complaints: A mixed-methodsstudy. Aging and Mental Health, 22(9), 1107-1114. Berk, L., Hotterbeekx, R., van Os, J., & van Boxtel, M. (2018).

Mindfulness-Based Intervention for People With Dementia and Their Partners. Berk, L., Warmenhoven, F., Stiekema, A. P. M., van Oorsouw, K., van Os, J., de Vugt, M., & van Boxtel, M. P. J. (2019).

Programma mindfulness in de  dementiezorg

Het programma is opgebouwd uit 3 opleidingsdagen op locatie, 2 opleidingsmiddagen via online ZOOM verbinding en zelfstudie door middel van teachings, video's en oefeningen die aangeboden worden in de online leeromgeving.

De opleidingsdagen op locatie worden wekelijks afgewisseld door de online ZOOM bijeenkomsten.

 • Tijdens de opleidingsdagen wordt er gefocust op de toepassing van mindfulness in de eigen werksetting. Onder begeleiding van een ervaren opleider en mindfulness trainer vindt een uitwisseling plaats waarbij deelnemers elkaar bevragen en inspireren om mindfulness toe te passen in de eigen werkcontext.
 • Tijdens de online opleidingsmiddagen wordt met elkaar geoefend en wordt er uitgewisseld wat de volgende stappen zouden kunnen zijn in het toepassen van mindfulness in de eigen werkcontext.
 • Gedurende de opleiding wordt de deelnemer via de online leeromgeving gevraagd om mindfulness oefeningen te doen, kleine opdrachten uit te voeren op het werk, eventueel ervaringen te delen, enkele teksten te lezen en een aantal filmpjes te bekijken.

Leerdoelen

 • De professional maakt kennis met de methode van mindfulness. 
 • De professional leert de toepassing van mindfulness in de eigen werksetting.
 • De professional leert hoe mindfulness als instrument in communicatie te gebruiken is en meer helder, eerlijker, directer, bewuster en compassievoller te kunnen communiceren.
 • De professional leert hoe de theorie over communicatie wordt verbonden met praktische oefeningen waarin mindfulness geïntegreerd wordt.
 • De professional leert op welke wijze de methode van mindfulness aansluit bij de ervaring van dementie vanuit het perspectief van de persoon met dementie, maar ook vanuit het perspectief van mantelzorgers of naasten en het perspectief van zorgprofessionals.Reacties op de opleiding Mindfulness en dementie

Opleiding Mindfulness en Dementie 22 juni 2022 & 27 januari 2023 

* De traineropleiding Mindfulness en dementie is een mooie verdieping voor mensen met lichte dementie en een naaste om hun relatie met wat hierbij komt kijken met vriendelijke aandacht tegemoet te treden. Willemien Gutknecht-Hak

Opleiding Mindfulness en Dementie van 15 januari t/m 5 maart 2021

* Praktijk gerichte aanpak spreekt me erg aan! Mouwen opstropen en delen wat je wilt (gaan doen). Dank je wel Franca :-

* Dit was een unieke training. Qua doelgroep, echte impact en de manier waarop het opgezet was kwamen theorie en praktijk echt bij elkaar. Een aanrader!

* Ondanks dat de cursus online werd gegeven was het zeer prettig en leerzaam. Hele fijne begeleiding door Franca. Top! Dank je wel Franca.