Skip to main content
 • Mindfulness trainer MBSR/MBCT - Het "Lange Traject" van de opleiding Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

  De verschillende trajecten

Drie trajecten

De vervolgopleiding tot mindfulness trainer is bedoeld voor mindfulness trainers die de basisopleiding tot mindfulness trainer afgerond hebben en zich willen verdiepen of verbreden. SeeTrue is gecertificeerd voor de volgende drie trajecten:

 • Register traject 
 • VVM traject
 • Het 'Lange Traject' voor mensen die voor 1 sept 23 gestart zijn met hun opleiding

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat men een van bovenstaande trajecten heeft afgerond.

Deze pagina is onder constructie en dus nog niet volledig. Voor info mail josee @ seetrue.com

VVM traject

Mindfulness training als deelnemer
Basisopleiding mindfulness 7 dagen
Vervolgopleidingen 8 dagen

120 uur exclusief 5 dagen stilteretraite en 3 uur supervisie

Registratie 5 jaar geldig.

Pas op deze lijst is nog niet volledig!

Mindfulness register

Mindfulness training als deelnemer
Basisopleiding mindfulness 7 dagen
Vervolgopleidingen 70 uur

140 uur exclusief 5 dagen stilteretraite en 5 uur supervisie en 5 uur intervisie

De registratie is 3 jaar geldig. Binnen deze 3 jaar  dient er nog een vervolgopleiding van 60 uur te worden afgerond en 5 uur extra supervisie en 5 uur intervisie. Daarna is de herregistratie na 5 jaar.

Pas op deze lijst is nog niet volledig!

Het vroegere 'Lange Traject' van de VMBN.

Met het opzetten van het mindfulness register ias er afgesproken dat studenten die al in een traject zitten, dit traject onder de oude voorwaarden mag afronden. 

Dat betekent dat de onderstaande eisen gelden.

Onder voorbehoud dat het register deze afspraken niet tussentijds wijzigt.

Lange Traject mindfulness opleiding: Register trainer worden

Het 'Lange Traject' is geacrediteerd door het mindfulness register en de registratie is 5 jaar geldig.
Voor vergoeding van deelname aan een mindfulness training geldt onder andere de voorwaarde dat de therapeut/trainer is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging.

Modulair opgebouwd

De uitgebreide opleiding mindfulness 'Lange Traject' is oorspronkelijk opgezet ter verdieping. De opleiding is modulair opgebouwd. Je kunt zelf het tempo bepalen en ook de volgorde (na de basisopleiding). De 4 keuzethemadagen geven de mogelijkheid om zelf een verdieping te kiezen.  

Doorlooptijd Lange Traject

Lange Traject in grote lijnen

Mindfulness beoefenen

 • Meditatie-ervaring
 • Mindfulness training volgen
 • Retraite-ervaring

Mindfulness bestuderen - opleiding

Mindfulness reflectie

 • Supervisie
 • Intervisie
 • Reflectieverslag

Intervisiegroepen

Voor de volgende opleidingen kun je intervisie volgen:

 • Mindfulness opleiding tot mindfulness trainer
 • Mindfulness opleiding en dementie / Tandem opleiding

Het Lange Traject in detail

Wat heb je nodig/moet je doen?

Aanmelden Lange Traject Opleiding

Je start deze opleiding door het aanvraagformulier in te vullen. Wij nemen dan contact op en bekijken of je tot de opleiding kan worden toegelaten.
Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen dan kun je dit in het formulier aangeven.

3 jaar meditatie-ervaring

Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

Mindfulness training als deelnemer

Je volgt een mindfulness training in de MBCT/MBSR traditie als deelnemer. Als je deze training nog niet gedaan hebt dan is het raadzaam om deze te volgen bij een cat 1 trainer VMBN. Wij verwachten dat de normen op dit punt zullen worden aangepast en dat het volgen van de training bij een cat 1 trainer verplicht kan worden. Wij verwachten niet dat dit een probleem zal zijn als je de training al gedaan hebt. 

10 dagen stilteretraite(s)

Het volgen van een begeleide stilteretraite in de mindfulnesstraditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk) van minimaal 10 etmalen of twee retraites van ieder minimaal 5 etmalen gevolgd hebben in de afgelopen 4 jaar.

Vóór de coronacrisis telden alleen live-retraites mee voor het VMBN lidmaatschap. Tijdens de crisis heeft de VMBN in overleg met de opleiders besloten online-retraites – onder bepaalde voorwaarden*– mee te laten tellen voor certificering van nieuwe leden. Deze dipensatieregeling online onderwijs wordt verlengd tot 31 december 2022. Hierover is het stuk ‘Leidraad online retraites’ geschreven.

Neem contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op als je een online retraite wilt volgen.

N.B. Bij de aanvraag van het Cat 1 lidmaatschap worden retraites apart door de VMBN beoordeeld.

Mindfulness Basisopleiding SeeTrue

Keuze uit de mindfulnessopleiding online, blended of locatie van SeeTrue.

Acht dagen vervolgopleiding mindfulness

Deze acht dagen vervolgopleiding mindfulness worden aangeboden in blokken van 4 dagen.

Vier dagen worden verzorgd door David Dewulf. Deze opleiding handelt onder andere over de structuur en opbouw van emotionele en mentale ervaringen, gevoelstoon, omgaan met mentale patronen en nog veel meer.

Vier dagen worden verzorgd door Trish Bartley. Deze opleiding heeft als thema werken met groepen binnen de mindfulness, het gebruik van korte oefeningen en inquiry.

Vier verplichte themadagen
Als je een opleiding psychologie op HBO of WO niveau hebt gevolgd kun je vrijstelling aanvragen voor de themadag psychologie.
Als je een opleiding tot yoga docent hebt gevolgd kun je vrijstelling aanvragen voor de themadag mindful bewegen.
Vier themadagen naar keuze

Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR.
SeeTrue biedt workshops en speciale opleidingen aan die kunnen dienen als themadag, waaronder:

 • Workplace mindfulness (3 dagen)
 • Mindfulness en psychopathologie (1 dag)
 • Mindfulness en jongeren (2 dagen)
 • Mindfulness en burn-out (3 dagen)
 • Mindfulness en motivatie en intentie (1 dag).
Begeleiden van een mindfulness trainingen

Het zelfstandig begeleiden van minimaal één mindfulness training van acht weken met minimaal 4 deelnemers.

Supervisie
Supervisie
Deelnemers die voor 1 januari 2022 met het Lange Traject gestart zijn volgen 3 uur supervisie. Deze supervisie volg je bij een erkende supervisor terwijl je een training geeft.
Het Reflectieverslag (zie hieronder) wordt tijdens de supervisie besproken en door de supervisor beoordeeld.
 
Deelnemers die na 1 januari 2022 starten met de opleiding 'Lange Traject' krijgen te maken met zwaardere eisen vanuit de VMBN. 
Zij moeten 5 uur supervisie volgen. Deze volg je bij een erkende supervisor. Tijdens de supervisie geef je zelf een training waarover je het reflectieverslag schrijft.
Dit verslag wordt tijdens supervisie besproken en door de supervisor beoordeeld.
Intervisie
Deelnemers die met het Lange Traject starten na 1 januari 2022 volgen tenminste 5 uur intervisie.
Reflectieverslag

Het reflectieverslag handelt over een van de trainingen die de supervisant begeleid heeft. Dit verslag omvat twaalf pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen.
Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag. Bijzonderheid: het reflectieverslag wordt begeleid en beoordeeld door de supervisor.

Modules psychopathologie, angst en boeddhistische psychologie

Schriftelijke en online modules psychopathologie, angst en boeddhistische psychologie, inclusief het inleveren van de schriftelijke opdrachten. Deze modules worden gratis beschikbaar gesteld voor mensen die de vervolgopleiding bij SeeTrue hebben gevolgd. De modules zijn te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je de opleiding psychologie gevolgd dan kun je vrijstelling aanvragen voor de schriftelijke module psychopathologie en angst.

HBO werk- en denkniveau

Deze opleiding is post-hbo. Als vooropleiding wordt een afgesloten studie op hbo-niveau of een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau gevraagd. Vanaf januari 2020 hanteert de VMBN aanvullend als vooropleidings-norm een afgesloten 4-jarige (erkende) bacheloropleiding. Als er HBO-niveau is maar geen afgesloten bachelor dan wil de VMBN dit voorafgaand aan de start van het LT traject toetsen. Voor deelnemers die na januari 2020 starten zonder voltooide bachelor is er dus een extra toetsing bij de VMBN nodig. SeeTrue kan hierin begeleiden. Als dit voor je speelt dan stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen dan contact met je op (graag telefoonnummer vermelden)

Aanvragen certificaat Lange Traject opleiding

We verstrekken het certificaat als je aan alle onderdelen van de opleiding voldaan hebt. Je kunt het certificaat aanvragen via deze link. Wij behandelen je aanvraag binnen 2 weken. Neem gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als er vragen zijn.

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Erkenning categorie 1 van de VMBN

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Word mindfulness trainer MBSR/MBCT Categorie 1 certificering van de VMBN

Investering

De kosten van de basisopleiding mindfulness zijn (1150, 1250 of 1350 euro (voor online, blended, of op locatie). De twee vervolgopleidingen kosten ieder 950 euro. Themadagen tussen de 160 en 250 euro. De totale kosten van het 'Lange Traject' liggen tussen de 4300 en de 4800 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Dit is exclusief de te volgen mindfulness training als deelnemer, de 3 supervisiegesprekken en de retraites. De prijzen van retraites en mindfulness trainingen kunnen verschillen. Retraites worden soms aangeboden op basis van donatie.

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden verdieping

Verdieping of verbreding

Het lang traject is een verdiepings-mogelijkheid van meer dan 30 dagen en geeft toegang tot de categorie 1 certificering van de VMBN. Daarnaast zijn er extra mogelijkheden ter verdieping of verbreding.

Er is een gevarieerd aanbod aan themadagen en speciale opleidingen gericht op het vergroten van specifieke trainersvaardigheden of op speciale doelgroepen zoals: Mindfulness en kinderen, jongeren, ouderen, mindfulness in het bedrijfsleven, etc.

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden.

Word mindfulness trainer MBSR/MBCT Categorie 1 certificering van de VMBN

Vergoeding mindfulness training

Voordeel van het volgen van het Lange Traject

In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten vanuit het aanvullende pakket.

De vergoeding is rond de € 350 per cliënt (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. 

Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de mindfulness training naar de verzekeraar sturen.

LET OP

Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.