Doel van mindfulness supervisie
Het creëren van een veilige, vertrouwelijke ruimte waarbinnen de mindfulness trainer de mogelijkheid heeft om te reflecteren op zijn of haar trainerschap en de verbinding hiervan met de eigen persoonlijke mindfulness oefening en het persoonlijke leven.
Mindfulness supervisie is geen therapie. Het proces van mindfulness supervisie is erop gericht om de ontwikkeling van de mindfulness trainer te stimuleren en om het inzicht in het eigen proces en in de toepassing van mindfulness in het trainerschap te verdiepen.
Praktische punten (af te spreken met je supervisor)
- Spreek tevoren af op welke manier de supervisiegesprekken plaatsvinden (live of via skype, locatie?)
- Wat zijn de kosten van de gesprekken?
- Hoe vaak zijn de gesprekken (een zekere continuïteit is aanbevolen, maar de frequentie kan afhankelijk van de behoefte van de trainer en fase van het trainerschap erg wisselend zijn)?
- Wat spreek je af over het eventueel afzeggen of verzetten van een supervisiegesprek?
- Hoe zorg je voor ‘ongestoorde tijd’? (telefoon uit, eventueel geen afspraken maken direct volgend op de supervisie of voorafgaand aan het supervisiegesprek)
- Welke voorbereiding is relevant voor je supervisiegesprek?
Voorbereiding van je supervisiegesprek
Er wordt sterk geadviseerd om je supervisiegesprek voor te bereiden. en tevoren de bespreekpunten door te sturen naar je supervisor. Dit kan een casus/dilemma/uitdaging/situatie zijn. Concrete actuele (trainings)situaties leveren vaak rijk materiaal. Voor veel mensen is het behulpzaam om je voorbereiding schriftelijk te doen en sommige supervisoren vragen dit ook expliciet van je. Samen met je supervisor kun je dan bij aanvang van het supervisiegesprek de agenda voor het gesprek bepalen. Vraag je af wat je in ieder geval aan bod wilt laten komen in het gesprek.
Afronding en verslaglegging van je supervisiegesprek
Ter afronding van je supervisiegesprek wordt vaak gevraagd om een verslag hierover te schrijven. Let erop dat je in dit verslag de anonimiteit van de mensen die je beschrijft respecteert. Je kunt een reflectie schrijven over je eigen inzichten in de situatie/casus na afloop van de supervisie. Ook kun je hierbij beschrijven hoe je verder wilt omgaan met de situatie of toekomstige vergelijkbare situaties. Het supervisieverslag kun je delen met je supervisor zodat je eventueel nog aanvullende feedback kunt ontvangen.
We wensen je veel succes en inspiratie bij je supervisiegesprekken!