Skip to main content
 • Wat is mindfulness? Seetrue mindfulness cursus .Mindfulness als aandachtstraining bij stress


  Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

In dit artikel vertellen we alles over wat mindfulness is en hoe je mindfulness kunt trainen. SeeTrue biedt geaccrediteerde mindfulness opleidingen aan. Voel je welkom om bij je ons te verdiepen in mindfulness. Wij organiseren toegankelijke mindfulness opleidingen omdat het nodig is.

SeeTrue, expert in mindfulness

Mindfulness is een training in aandacht

Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens.

Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.

Als mindfulness trainer oefen je samen hoe je in het hier en nu kunt zijn. Je traint als het ware je bewustzijn. Je wordt je bewust van je "zijn". Wat je voelt, ervaart, ziet.

Door te trainen in aandacht en mindful te leven, train je je hersenen. Je ziet meer mogelijkheden. Je voelt daardoor meer ruimte om je eigen keuzes te maken. En als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen. Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug. Heb je het koud, dan doe je een extra trui aan. Zo simpel kan het zijn om mindful te leven. Bewuster en in het hier en nu. Het verrijkt je leven!

Wat betekent Mindfulness?

De betekenis van mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn

Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu. De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en het onderdeel van je dagelijkse routine.

Mindfulness is 'het ons herinneren wat in het nu gebeurt'

Mindfulness is de Engelse vertaling van het begrip Sati. Het begrip Sati komt uit het Pali - een oude Aziatische taal waarin de oorspronkelijke geschriften van het boeddhisme zijn opgesteld.

Sati betekent het observeren of in figuurlijke zin, oog in oog staan met wat zich in het nu in of aan ons voordoet. Het impliceert tegenwoordigheid van geest.

Sati heeft als functie het niet vergeten wat nu plaatsvindt; de Amerikaanse psychiater/ meditatiebegeleider Mark Epstein beschrijft het dan ook als ‘het ons herinneren wat in het nu gebeurt’.

Kan iedereen mindfulness beoefenen?

Ja, iedereen kan mediteren en mindfulness beoefenen. Door veel met mindfulness te oefenen, leer je met je aandacht in het hier en nu te zijn. Mindfulness brengt je naar het hier en nu. Je denkt dan even niet aan het verleden of aan de toekomst. En als je dat wel doet, dan ga je zonder oordeel terug naar de oefening die je deed. Alleen het nu telt. Sommige mensen denken dat ze niet kunnen mediteren en beginnen daarom niet aan een mindfulness training. Echter, iedereen kan mediteren! Oefening baart kunst. Je leert dat het helemaal niet erg is als je afdwaalt met je gedachten. Het enige wat je hoeft te doen, is teruggaan naar de meditatie.

Jezelf trainen in mindfulness levert je een bewuster leven op met meer energie. Je slaapt beter. Je wordt rustiger, meer ontstpannen en zelfbewust. Ook je concentratie wordt beter met het beoefenen van mindfulness. Mindfulness leert je om je mind te sturen in plaats van dat je mind jou stuurt. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust.

Wat is het doel van mindfulness?

Mindfulness heeft tot doel om het leven met al zijn gebreken volledig te beleven. Minfulness zorgt ervoor dat je het leven meer intens zult ervaren en dat je dat in het dagelijks leven in het contact met je omgeving doet. Een mindfulness training helpt je te leren voelen 'met voorbedachte rade'. Het is een aandachtstraining waarbij je op zoek gaat naar wat je denkt, voelt en ervaart op dát moment. En of het nou positief is of negatief wat je ervaart, dat doet er niet toe. En dat maakt ook dat je mindfulness kunt trainen, dat je er zonder oordeel naar leert kijken. En dat, als je al na 3 seconden aan de boodschappen denkt, dat dat oké is. En dat je dan gewoon weer teruggaat naar de oefening die je deed.

Mindfulness kan o.a. gebruikt worden als tool om om te gaan met stress of andere psychische klachten. Ook kun je mindfulness gebruiken om meer bewust en verbonden te leven. Mindfulness kun je toepassen op nagenoeg alles in je leven. Dan wordt mindfulness meer een levenswijze.

Wat is het doel van mindfulness?
Wat leer je in de mindfulness training?
Dit is een mindfulness training bij Seetrue

Wil je mindfulness opleider worden, dan leer je mindfulness trainingen te geven met deze onderwerpen:

 1. Jouw automatische piloot te herkennen
 2. Omgaan met hindernissen
 3. Bewustzijn van de ademhaling
 4. Aanwezig blijven in het moment
 5. Toestaan, laten zijn, acceptatie
 6. Gedachten zijn geen feiten
 7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
 8. Met stressvolle situaties omgaan

Elke trainingsdag heeft een specifiek onderwerp/thema. De training bestaat uit acht bijeenkomsten verdeeld over acht weken: elke week kom je samen met een groep medestudenten om te oefenen. Doen en ervaren! Deze acht weken zijn voor veel mensen perfect om blijvende effecten te bewerkstellingen. Het grappige is dus dat je mindfulness echt kunt trainen. Het is weliswaar een praktische training, maar je krijgt genoeg handvatten en uitleg mee om ook een theoretische basis te hebben.

Tanja Jess interviewt mindfulness trainer Franca over wat mindfulness is

De geschiedenis van mindfulness

Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.

In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die SeeTrue aanbiedt.

Rond 2000 heeft een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8-weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.

Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma's in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness cursussen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc..

Mindfulness is gymnastiek voor je geest. Ruby Wax geeft college!

Kijktip

Ruby Wax, comédienne, geeft een fantastisch college over de vraag wat mindfulness is en hoe je brein werkt @THE SCHOOL OF LIFE.

Ruby Wax is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids Frazzled en De mens, een handleiding en behaalde haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes.

Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.

Viktor E. Frankl

Jon Kabat-Zinn over mindfulness

“ If you change the way you look at things, the things you look at change...”

Finding peace in a frantic world

In deze korte film van 3 minuten wordt uitgelegd wat mindfulness is. Prof. Mark Williams is aan het woord en beantwoordt de vraag: Wat is stress en hoe kun je mindfulness gebruiken om je beter te voelen? Hij is onderzoeker aan de universiteit van Oxford en doet onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness op de mentale gezondheid van mensen en hun welbevinden.