Skip to main content
  • Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

    Veelgestelde vragen - FAQ

Veelgestelde vragen over de opleiding tot mindfulness trainer

Ik wil mindfulness trainer worden, wat zijn de mogelijkheden?

De basisopleiding is het startpunt als je van plan bent om Mindfulness trainer te worden. Je kunt jezelf verder verdiepen door vervolgopleidingen te volgen en later misschien het -lange traject- tot cat 1 trainer. Om categorie 1 lid van de VMBN te worden is wel een erkende afgesloten bacheloropleiding voorwaarde voor toelating. Voor meer informatie over de langere trajecten kun je contact met ons opnemen.

Aanmeldingsprocedure

De aanmelding start met het invullen van het aanmeldformulier.
Hierna ontvang je van ons een bevestiging, praktische informatie en de factuur.
Door de factuur te voldoen, ga je akkoord met onze leveringsvoorwaarden en is de aanmelding definitief.
We stellen prijs op een (aan) betaling binnen 14 dagen (factuurdatum). Mocht deze later bij ons binnen komen kunnen we niet garant staan voor de reservering.

Informatiegesprek

Het kan zijn dat we nog telefonisch contact opnemen voor aanvullende informatie of een intakegesprek. Dit verschilt per opleiding en is mede afhankelijk van de informatie die je verstrekt hebt in het aanmeldingsformulier. Wij bellen je dan op korte termijn.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering van de inschrijving is mogelijk onder de volgende voorwaarden:

  • Tot 2 maanden voor aanvang van de opleiding is de deelnemer 10% van de kosten van de opleiding verschuldigd.
  • Tussen 2 maanden en 1 maand voor aanvang van de opleiding is de deelnemer 25% van de kosten van de opleiding verschuldigd.
  • Bij annulering korter dan 1 maand is de deelnemer 50% van de kosten van de opleiding verschuldigd.
  • Bij annulering minder dan 2 weken voor aanvang van de opleiding is de deelnemer de volledige kosten verschuldigd.
Betaling

Betaling in termijnen is mogelijk. Voor het betalen in termijnen van kan men contact opnemen: 043-3217213 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden met mogelijkheid STAP-budget

STAP is een stimuleringsregeling van de overheid voor werkende en niet werkende voor het bekostigen van een opleiding die je wilt gaan volgen. 
Je kunt jaarlijks STAP-budget aanvragen tot een max van € 1.000,-.

Wil je profiteren van deze STAP-subsidie en meer weten over de STAP-regeling, hoe je aan te melden en het STAP-aanmeldbewijs aan te vragen...

Welke certificaten kun je bij SeeTrue behalen?

Bij iedere opleiding die je bij ons volgt verstrekken we een Certificaat van deelname.

Allereerst is er het certificaat voor de basisopleiding tot mindfulness trainer.
Dan zijn er certificaten voor de vervolgopleiding tot mindfulness trainer.
Daarnaast kent SeeTrue specifieke certificaten voor specifieke mindfulness opleidingen, themadagen en workshops.
Verder geeft SeeTrue een certificaat voor het Lange Traject tot mindfulness trainer. Dit traject is erkend door de VMBN voor het categorie 1 certificaat.
De Basisopleiding mindfulness is ook door de VVM geaccrediteerd.

Welke certificering heb ik nodig om de mindfulness training vergoed te krijgen door de zorgverzekeraars?
De vergoeding door zorgverzekeraars is afhankelijk van de vooropleiding van de mindfulness trainer. GZ-psychologen en eerstelijnspsychologen kunnen hun mindfulness trainingen doorgaans vergoed krijgen als ze in het kader van een GGZ-behandeling gegeven worden.

Deelnemers die de training volgen bij Mindfulness trainers VMBN cat 1 komen in een aantal gevallen in aanmerking voor vergoeding van de training. Dit is het geval bij een aantal zorgverzekeraars  (VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig). Deze vergoeding wordt verstrekt bij mensen met burn out klachten en vanuit de aanvullende verzekering. Hierdoor wordt mindfulness nog toegankelijker. SeeTrue is door de VMBN erkend als opleider categorie 1.

De basisopleiding van SeeTrue is geaccrediteerd door de VVM. Je kunt met onze basisopleiding (naast enkele andere VVM voorwaarden) lid worden. De VVM is vanaf 1 jan 2021 ook erkend door een aantal zorgverzekeraars (VGZ groep en Zilveren kruis groep). Dus ook hier wordt de basistraining, bij gecertificeerde trainers, onder vergelijkbare voorwaarden als bij de VMBN door de aanvullende verzekeringen van deze zorgverzekeraars vergoed.
Mag ik de gebruikte materiaal gebruiken voor mijn eigen trainingen?

Als je de basisopleiding hebt afgerond mag je alle materiaal (met bronvermelding) gebruiken in je eigen trainingen.

Je kunt ook materiaal bij ons bestellen en laten voorzien van eigen naam en logo. Informatie over de kosten en voorwaarden kun je krijgen bij 043-3217213 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mag ik het werkboek van SeeTrue gebruiken voor mijn eigen trainingen?

De mensen die de basisopleiding hebben afgerond mogen het werkboek gebruiken, met bronvermelding. Er is een eenvoudige digitale versie beschikbaar die men naar eigen behoefte en inzicht kan aanpassen.

Afgelasten opleiding

SeeTrue kan bij dwingende of onvoorziene omstandigheden één of meerdere cursusdagen met opgave van redenen  verzetten, en bij een te gering aantal aanmeldingen de gehele opleiding annuleren.

Bij het niet doorgang vinden van een opleiding vanwege te weinig aanmeldingen worden de deelnemers uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus ingelicht.

Uiteraard vindt in deze gevallen volledige restitutie van de betaling plaats. SeeTrue vergoedt maximaal het bedrag van de cursuskosten.

Gemiste opleidingsdag

Je kunt een gemiste dag bij de basisopleiding inhalen op een van de andere plekken waar SeeTrue deze opleiding verzorgt. Of als het een een online opleiding betreft binnen een andere online opleiding. Voorwaarde is wel dat er nog plek is en soms zal dat alleen kunnen op een andere locatie dan de locatie waar je aanvankelijk was ingeschreven. Op dit moment heeft SeeTrue basisopleidingen in Maastricht, Nijmegen, Bunnik, Den Bosch, Groningen, Rotterdam en Amsterdam.

Als je een opleidingsdag wilt inhalen, kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelatingseisen

Is er vrijstelling mogelijk?

Voor de basisopleidingen ACT en mindfulness is er in principe geen vrijstelling mogelijk, vanwege het specifieke karakter en de korte duur van deze opleidingen. Ook een intensieve meditatieachtergrond of opleiding als hulpverlener leidt niet tot vrijstelling.

Mocht je elders een opleiding tot mindfulness trainer of ACT trainer gevolgd hebben en op basis daarvan vrijstelling wensen, dan kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het 'lange mindfulness traject' kun je vrijstelling krijgen voor de volgende modules:

  • module psychopathologie: minimaal 20 uur psychopathologie in de vooropleiding
  • module psychologie voor mindfulness en ACT trainers: minimaal 20 uur cognitieve psychologie in de vooropleiding
  • module angst: minimaal 20 uur over angststoornissen in de vooropleiding

Voor vragen kun je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is de 8 weken deelnemerstraining verplicht voor aanvang van de basisopleiding tot mindfulness trainer?

Nee, je bent niet verplicht om de 8 weken training als deelnemer afgerond te hebben voor aanvang van de basisopleiding.

Wij denken dat het zeker meerwaarde heeft als je wel als deelnemer de mindfulness training volgt en adviseren om de training  (eventueel online) te volgen bij voorkeur voor de opleiding start.

Mocht je het lange traject willen volgen dan ben je wel verplicht in je opleidingstraject de 8 weken training als deelnemer te volgen.

Ervaring meditatie nodig?

Wij gaan ervan uit dat je ervaring hebt met meditatie als je start met de mindfulness opleiding.

Ons uitgangspunt is dat het kwalitatief goed begeleiden van mindfulness trainingen alleen maar mogelijk is als mindfulness een onderdeel van je leven geworden is. Hier zullen we in de opleiding dan ook veel aandacht aan besteden.

We vragen soms wel om de eigen oefening (gedeeltelijk) los te laten om te kunnen oefenen met de meditaties die in de mindfulness training gebruikt worden.

Is het nodig om hulpverlener te zijn om te mogen deelnemen aan de basisopleiding?
Het is niet nodig om hulpverlener te zijn of om in de hulpverlening te werken om mindfulness trainingen te begeleiden.

We denken dat het wel NOODZAKELIJK is om hulpverlener te zijn als men mindfulness trainingen wil verzorgen voor mensen met psychische en of psychiatrische klachten.

Onze opleidingen leiden op om mindfulness trainer te zijn voor die mensen met wie je vanuit je eigen vooropleiding al bevoegd en bekwaam is om mee te werken.

Als je geen hulpverlener bent en toch wilt gaan werken met deelnemers met psychische klachten, dan raden wij aan om een coachings- of counselingsopleiding te volgen.
Welke vooropleiding heb ik nodig voor de basisopleiding?

Om te kunnen starten met de basisopleiding moet je minimaal een HBO-opleiding of een gelijkwaardige opleiding hebben afgerond. Daarnaast is ervaring met meditatie vereist.

Wil je het Lange Traject gaan doen en de erkenning cat 1 VMBN krijgen dan is er een erkende afgesloten 4 jarige HBO-opleiding (of hoger) nodig voor toelating.

Vanaf januari 2020 hanteert de VMBN aanvullend als vooropleidings-norm een afgesloten 4-jarige (erkende) bacheloropleiding.